Artiklen er sponseret af Vshop.dk

Køb dit volley grej online på Vshop's webshop. Et stort udvalg af volleyballudstyr blandt andet fra mærkerne Mikasa og TR2 samt Vincere sandsokker.

Til indendørs volley finder du bolde til både senior og junior; vi har altid topboldene på lager. Knæbeskyttere til herre og damer i forskellige farver.

Til beachvolley skal du bruge de kendte sandsokker fra Vincere, der varmer godt på en kold forårs-, sommer- eller efterårsdag. Vi har igen i år købt rigeligt hjem af den mest populære beachvolleybold Mikasa VLS300.

Vi har altid billig fragt og hurtig levering.

Besøg Vshop her
Tekst Amalie Søgaard | Foto Klaus Sletting | Marts 2018

I Amager Volleyball Klub (AVK) er der for tiden højt til loftet - både bogstaveligt talt og i overført forstand. Klubben er nemlig i gang med et udviklingsforløb, hvor et kommende talentprogram fra 1. august 2018 skal strukturere og løfte klubbens talent- og eliteudvikling og ikke mindst det sociale klubmiljø.

Vi mødtes til en snak med formand Pau Larsen, cheftræner for dame ligaholdet Lars Engell og ansvarlig for talentprogrammet Martin Rønn. Læs hele nyhedsbrevet her og få indblik i talentprogrammets facetter, dets udfordringer og muligheder, samt hvorledes programmet kan fordre en ny, social klubkultur og sportslig bevidsthed - både hvad angår elitemiljø, talentudvikling og klubben som breddeklub.

Det første spadestik

Talentprogrammet aktiveres i den kommende sæson fra den 1. august 2018. Ifølge Martin Rønn, der er ansvarlig for talentprogrammet, spænder det fra U14 til U21, hvor man herfra kigger nærmere på, hvem der gerne vil noget med volleyball. Martin uddyber:

"Vi vil favne bredt for at fange talenter, der måske hidtil er gået tabt. Så når de kommer fra kids, skal alle som udgangspunkt indgå i programmet, men der vil naturligvis løbende ske et frafald for dem, der ikke vil yde det, som det kræver og i stedet bliver breddespillere."

Ifølge Martin er det primære punkt at finde og udvikle trænerlaget. Derudover fortæller han, at talentprogrammet ligeledes skal indeholde mental coaching, ernæring- og kostvejledning samt styrke- og skadesforebyggende træning. I forhold til trænerudvikling er Martins plan, at de alle skal på kursus gennem forbundet Volleyball Danmark. Martin: "På den måde kan vi hele tiden udvikle og bygge ovenpå vores trænere, så de bliver så godt kvalificerede som muligt." 

Martin Rønn

Jeg har været i USA på college hold og lavet volleyballcamps. Der sagde cheftræneren en genial ting, jeg har taget med mig: "Vi træner på de bedste i truppens niveau. På den måde får alle mest ud af træningen, og alle vil fortsat blive udfordret i deres træning."

Martin Rønn Talentprogramansvarlig, Amager Volleyball Klub

Ny kultur og sportslig bevidsthed

Talentprogrammet handler i følge Martin i lige så høj grad om at skabe en kultur, hvor der tages del i klubben og sporten ved at være til stede og engagere sig. Han uddyber: 

"Nogle gange har vi store talenter, der har haft det lidt for nemt, som vi mister, fordi de keder sig lidt. På den anden side kan jeg ikke tillade, at der kun er fokus på talenterne oppe i toppen, hvor de dyrker deres eget selvfede billede. Så det er meget en balancegang. Vil man have de gode til at spille og vinde, eller vil man skabe en kultur, der gør, at de indordner sig efter holdets rammer?"

Lars Engell, der er cheftræner for AVKs dame ligahold, deler dette synspunkt:

"Der skal ikke være nogen, der kan køre på fribillet. Enten er du med hele vejen, eller så er du ikke. Skal du spille liga, skal du træne mindst fire gange om ugen udover styrketræning og kampe. Det er en prioritering og en livsstil. Det kræver spillere med indbygget konkurrencegen og masser af drive."

Ligahold og breddeklub

Cheftræner Lars fortæller, at langt de fleste hold, AVK spiller mod i toppen af ligaen, er det, man kalder 'ligaklubber med en breddeafdeling', hvor AVK mere fremstår som en breddeklub med et ligahold. 

Lars: "Vi har formået at kombinere bredde og elite fornuftigt, og det vil vi ikke ændre på. Selvom jeg som cheftræner for ligadamerne har elitebrillerne på, så har jeg accepteret og kan forstå, at vi ikke består som elitehold uden bredden."

Amager Volleyball Klub har på nuværende tidspunkt kun damesiden i ligaen, hvilket ifølge formand Pau Larsen skyldes en manglende ligamentalitet på herresiden. Næste år kommer AVK i ligaen med herrene, så der er liga på både herre- og damesiden med et seriøst og ambitiøst mindset omkring det. 

Pau: "Nu er tanken at få skabt en kultur omkring den del, hvor mindsettet er helt anderledes. Hvor det før måske har været spillernes hold, bliver det nu klubbens hold".

Udfordringer på trænerfronten

Den primære opgave forud for talentprogrammets implementering er trænerlaget. Martin mener, at de allerede i U14 skal lære grundteknikken korrekt, hvorfor den mest teknisk dygtige træner bør træne de unge. Dertil forestiller han sig, at det nærmere er en taktisk dygtig træner på henholdsvis U16 og U18. 

Og netop angående det tekniske i volleyball har Lars masser af erfaring med at sætte i struktur og systemer:

"Jeg kan gøre en forskel i talentprogrammet ved at lære trænere, hvordan man specielt træner teknik. Det er en svær øvelse at lære, hvordan man træner spillerne teknisk. Ét er at træne dem taktisk, men teknikken er svær, fordi du skal kunne spotte, hvad spillerne gør forkert. Hvorfor kommer bolden ikke derhen, hvor den skulle? Hvad skal de gøre anderledes?"

Den kompetente og meget dygtige træner har ifølge Lars værktøjerne til at undervise på flere måder. Nogle forstår ord, hvor andre forstår billeder. Den sværeste opgave bliver altså ikke at finde trænere, men særligt trænere der kan løfte opgaven fra dag 1. 

Martin uddyber: "Der er ikke noget værre end at se spillere, der gerne vil lære og udvikle sig, men ikke får den rigtige vejledning, oplæring og træning. Jeg vil have en træner, der vil gøre alt for at få det maksimale ud af hver enkelte individuelle spiller. En træner, der kan have øje for holdet samlet set og stadigvæk den enkelte spiller."

Som cheftræner for ligaholdet anskuer Lars også vigtigheden af trænerne fra et eliteperspektiv:

"De fleste af vores spillere i dag er af egen avl, så vi skal jo producere vores egne spillere. Vi kan ikke leve uden bredde, da det både skaber økonomi og forudsætninger for talent." 

Pau Larsen

Hvis du får oparbejdet et godt trænerkollektiv, så er det også dér, hvor de indbyrdes finder energi til at løfte opgaven sammen, og spillerne tiltrækkes også af de gode trænere. Så Martins fineste rolle er i høj grad at orkestrere alle de her trænere, hvor Lars' rolle som elite cheftræner er at tegne den røde tråd sportsligt.

Pau Larsen Formand, Amager Volleyball Klub

Struktureret talentudvikling og samarbejde med Forbundet

Forbundet Volleyball Danmark har arbejdet med struktureret talentudvikling i omkring 15 år. Hver uge tager spillere, der brænder for volleyball til en talenttræning, der for de ældste ligaspillere foregår i Idrættens Hus i Brøndby og for alle andre i Rødovre. Da volleyball er en holdsport, samler de alle dem, der har lyst til at arbejde seriøst én gang om ugen, hvorefter man stille og roligt grupperer dem. Ifølge formanden for AVK er det netop det system, som de vil tage del i nu. 

Strukturen giver en linje gennem klubben, så de unge mennesker ved, hvor AVK er på vej hen, mener Martin. Derudover bidrager det til, at AVK også følger Forbundets retninger og har et samarbejde med dem i Talentcentrets træning i Idrættens Hus. 

Forbedret socialt klubmiljø

Udover øget talent og interesse for volleyball skal talentprogrammet også medføre andre positive aspekter ind i klubben. Pau fortæller, at de ude i Sundby Idrætspark kæmper for at få lokalerne til et klubhus som socialt omdrejningspunkt særligt for de unge, der er til træning 4-5 gange om ugen. Pau uddyber: 

"Hidtil har vi ikke haft mulighed for at skabe et socialt sted, hvilket er enormt vigtigt. I holdsport er fastholdelsesprocenten direkte proportional med det sociale miljø og de relationer, der bliver skabt. Hvis de er gode venner de første 6 år, så spiller de volleyball 40 år efter. Så det har en høj prioritering at få etableret."

Disse tanker rumsterer også hos Martin, der har som mål, at "man føler sig som en del af klubben og ikke kun ét enkelt hold. Vi ønsker virkelig at øge og bidrage til et positivt og socialt klubmiljø, så de ikke udelukkende kommer for træningen i sig selv."

Elitemiljø og talentprogrammet som PR

I AVK er hele rækken på damesiden fyldt ud fra U14 til Dame 1, hvor der mangler et lille trin på herresiden. Det forventer Martin at løse ved, at der forhåbentlig kommer flere spillere og samtidig give dem chancen for at udfordre og udfolde sig ved at træne med nogle dygtige spillere. 

Det er vigtigt at have hele rækken repræsenteret på herre- og damesiden, hvis begge er i ligaen, da det ifølge Lars kan være med til at skabe et elitemiljø, hvor de kan rykke op, når de er klar, og på den måde hele tiden føler sig udfordret på deres talent og udfolder deres fulde potentiale. Lars uddyber: 

"Vi vil gerne give dem rammerne til at blive den bedst mulige volleyballspiller, de kan blive. På den måde minimerer vi også risikoen for at miste talenterne til andre klubber, når de bliver for gode. Størstedelen af talenterne i AVK er for nuværende egen avl, da vi ikke har sponsorpengene og økonomien til at købe spillere for at sammensætte et godt hold."

Der er for Lars ingen tvivl om, at ligaholdene skal bruges som branding og PR udadtil. AVK kigger kun selv på andre klubber, der har ligahold. De har derfor brug for at have to flagskibe - og dermed ligahold på både dame- og herresiden. 

Talentprogrammet skydes igang den 1. august 2018 uden bagkant, og vi håber, at ambitionerne og målene bliver indfriet undervejs. 

Læs også artiklen om vinderen af "Årets Idrætstalent 2017", der blev kåret til den årlige Danmarksmesterfest på Københavns Rådhus den 6. marts 2018. 

Mød triatlet og vinder Sif Bendix Madsen