Artiklen er sponseret af Budoxperten

Få god rådgivning og hjælp til valg af dit kampsportsudstyr hos Budoxperten, hvor alle ansatte har kampsport som baggrund. Budoxperten har Europas største butik med et stort udvalg på både webshop og i butik. Du har derfor rig mulighed for at finde netop det udstyr, der passer til dig og din sport. 

Budoxperten bakker op om blandt andre Nørrebro Taekwondo klub.

Like os på Facebook https://www.facebook.com/budoxperten/ og få aktuelle nyheder og gode tilbud.

Budoxperten.dk

En decembermorgen smed vi skoene og tog en sludder med formand Søren Herlev Jørgensen i Nørrebro Taekwondo Klub i en baggård på Nørrebro, mens cheftræner Stig Kramer varetog morgentræningen for akademieleverne. NTK har nemlig spillet en vigtig rolle i processen forud for det kommende Kampsportens Hus, der ifølge Søren skal glæde kampsportsentutiaster i hele Københavnsområdet såvel som internationalt.

Tekst Amalie Søgaard | Foto Klaus Sletting | Januar 2018

Efter en årelang kamp er Kampsportens Hus endelig blevet tildelt finansiel støtte fra kommunal side. I år 2021 etableres Kampsportens Hus som foreningsdrevet hus på Skodagrunden på Nørrebro tæt ved Nørrebro Station og den kommende metro, hvor tre klubber repræsenterer hver deres kampsport; taekwondo, thaiboksning og karate.

Én af klubberne er Nørrebro Taekwondo Klub (NTK), der holder til i lokaler på Heimdalsgade på Nørrebro. NTK har i mange år samarbejdet med Team Copenhagen, og de har i de seneste år målrettet talentindsatsen som udviklingscenter for københavnske kæmpere under Dansk Taekwondo Forbund.

Vi mødtes med cheftræner Stig Kramer og formand Søren Herlev Jørgensen i midten af december for at få indblik i processen samt de klubfordele og muligheder, det kommende Kampsportens Hus kan medføre på flere niveauer - både lokalt, nationalt og internationalt.

Processen og den endelige finansiering

De spæde skridt for Kampsportens Hus blev indledt for flere år siden. År efter år har et råd bestående af lokale sportsklubber på Nørrebro fået serveret et "nej" til finansiering fra kommunen, men nu er det endelig lykkedes at overkomme den største udfordring og finde de kommunale penge til projektet. Søren fortæller om processen før finansieringen: 

"Parallelt er der hvert år afsat lidt millioner til at arbejde videre på det. Vi har udarbejdet en beskrivelse af husets funktion og værdi, og der er ansat et ingeniørfirma til at facilitere processen og videreformidle kravspecifikationen for huset. Det blev videregivet i en arkitektkonkurrence, og nu er der valgt 4 udgaver at gå videre med. Så selv om kommunen ikke afsatte pengene til finansieringen, har der fortsat været mindre beløb til at holde processen kørende". 

Én af udfordringerne har været, at fondene ikke ville springe på projektet før kommunen og vice versa. Halvdelen af finansieringen fra kommunen er nu afsat, hvor de resterende ca. 55 mio. skal søges af en fond, hvilket Søren ser lyst på efter kommunens accept.

Søren Herlev Jørgensen

Fondene ved godt, at Nørrebro er et område i rivende udvikling, men der mangler fortsat tilbud og aktiviteter til det unge segment. Ikke et ondt ord om cykelbroer, men jeg kan godt forestille mig, at nogle af fondene også gerne vil gøre en forskel i et område, som har været nedprioriteret. Det er også en måde at tage socialt ansvar på.

Søren Herlev Jørgensen Formand, Nørrebro Taekwondo Klub

Klubfordele, fokus & fleksibilitet

Udover de økonomiske og praktiske fordele ved at dele husleje, lokaler, rengøring og personale med de indtil videre to andre kampsportsklubber er der ligeledes andre fordele at hente som større fleksibilitet og fokus på sporten selv. 

Søren: "Vi kan tillade os at blive ambitiøse igen på sportens vegne - både volumenmæssigt, men også i kvaliteten af træningen. Der kommer bla. nyt styrke- og fitnessrum på internationalt niveau, og vi er flere om at dele noget fælles. Det gør det hele mere fleksibelt". 

Nørrebro Taekwondo Klub har altså en klar forventing om, at der kommer mere fokus på at dyrke sporten. Der er ifølge Søren ikke forskel på karate, thaiboksning og taekwondo, hvad angår driftsiden af en klub. Ofte er klubberne afhængige af få, der laver meget, hvormed Kampsportens Hus giver klubberne en mere stabil struktur, hvor der kan løftes i flok. 

Taekwondo og gadevold er modsætninger

Man kunne fristes til at spørge, om kampsport på Nørrebro ikke blot i sidste ende afføder endnu mere vold? Men nej, ikke hvis man spørger formanden i klubben: 

"Jeg har i mine mange år i klubben aldrig hørt om én eneste voldelig episode, der involverede et af vores medlemmer. Hvis man nogensinde har været involveret i kampsport, eller blot været i nærheden af en velfungerende forening for unge, så ved man, at der sker det fuldstændig modsatte, når unge dyrker kampsport. Sporten foregår under kontrollerede og disciplinerede rammer, og hvis du som udøver virkelig vil noget med sporten, så kræver det, at du går i en helt anden retning. Folk, der dyrker kampsport i en forening, kommer ud i den anden ende som bedre mennesker. Det gør vi alle faktisk". 

Et klubmiljø, der løfter et socialt ansvar

Til dagligt kommer specielt de unge i klubben flere timer før, de skal træne, og de tager først hjem, når forældrene ringer. Derfor er klubmiljøet og det sociale liv højt prioritet uanset, om man er helt grøn eller garvet kæmper. Klubben modtager økonomisk støtte fra Get2Sport, der er DIFs sociale puljesats. Pengene går blandt andet til at ansætte Karla, der som tidligere skolelærer nu modtager folk i receptionen, indvier dem i kampsportens verden og følger dem til dørs. 

Søren: "Der er ingen tvivl om, at nogle af de unge i klubben ikke har så meget andet at lave. Vi har træning hver dag, og hvis de sidder og hænger, så sender vi dem ind for at træne, og så bliver nogle af dem rigtig dygtige. Derfor er det vigtigt for os både at rumme bredden og eliten. I sociale kredse hører vi til tider, at folk ønsker at støtte sociale aspekter fremfor det elitære. Der prøver vi at forklare, at det hænger fuldstændig sammen og ikke kan adskilles". 

Søren Herlev Jørgensen

Hvis de unge føler, at de begrænses af noget i tilværelsen, så skal det i hvertfald ikke være heroppe. De skal vide, at hvis de bliver ved med at dygtiggøre sig, kan de ende inde ved siden af med eliteholdet og kæmpe om en plads på landsholdet. Som breddeklub vil vi stadig gerne præsentere de unge for en karrieremulighed med deres sport.

Søren Herlev Jørgensen Formand, Nørrebro Taekwondo Klub

Lokal kampånd i nye faciliteter

Hvis Kampsportens Hus bliver en realitet, håber klubben på at kunne tiltrække nye medlemstyper og samtidig særligt fastholde teenagesegmentet. Søren har nemlig en forestilling om, at det nye hus særligt vil appellere til de lidt ældre børn samt folk udefra med nye moderne faciliteter: 

Søren: "Vi kæmper ligesom alle foreninger med at holde fast i vores teenagere. De er et vigtigt segment, for det limer os sammen med voksenholdet, rollemodeller og eliteafdelingen". 

Klubben har således en vision om at videreføre den gamle, lokale kamsportssjæl og klubmiljøet fra baggården på Nørrebro til de nye moderne faciliteter. Derfor er Søren som del af rådet for Kampsportens Hus også meget opmærksom på, at de nye lokaler ikke må effektiviseres så meget, at klubmiljøet reduceres til en opslagstavle. Derfor er planen, at en del kvadratmeter skal være uden træningslokaler, men i stedet for med elementer som sauna, fitness, tagterasse, cafe mv. 

 

Søren Herlev Jørgensen

Vi fører målet videre til Kampsportens Hus om, at folk kommer for mere end blot sportens skyld. Der skal stadig fortælles røverhistorier. Folk fra gaden er velkomne, men jeg håber ikke, at de skal særlig langt ind, før de bliver pålagt at smide skoene.

Søren Herlev Jørgensen Formand, Nørrebro Taekwondo Klub

Fra baggård til international PR-bygning

Det er ingen hemmelighed, at klubben håber på, at det nye Kampsportens Hus bliver en PR-bygning. Der er et ønske om glasfacader i bygningen, så man fra banelegemet ved togstationen udefra kan se, at der foregår noget interessant. 

Søren: "Husets placering er et sted, der får én af de største ansigtsløftninger i kommunen. Det går fra at være et for fremmede udskældt sted, men med ny metro og renovering af S-tog stationen og bazarpladserne får det et løft. Forhåbentlig kan folk, der brænder for kampsport, nu nemmere komme langvejs fra".


Tre tilgange til kampsport

Det er tre klubber, der har været med i processen fra starten, og det er endnu uvist hvor mange flere, der bliver plads til. Ifølge Søren skal man som klub besidde en vis volumen for, at det giver mening at lade sig slå sammen, da man ligeledes må give afslag på nogle ting i et fælles hus. 

Snakken falder på forskellene mellem de tre kampsporte. Karate går fx mere op i tradition og disciplin med ærbødige buk, hvor taekwondo og thaiboksning adskiller sig ved at have musik til opvarmningen og lade respekten komme af sig selv undervejs. Søren ser det dog som en fordel fremfor udfordring: 

"Vi kommer til at supplere hinanden godt. Nogen kan godt lide faste rammer med hård disciplin, og andre foretrækker en mere moderne træningsform. Hvis vi appellerede til de samme, kunne det måske skabe konflikter; så på den måde er det en fordel, at vi repræsenterer tre forskellige tilgange til kampsport". 

Det nye hus som nationalt elitecenter

Nørrebro Taekwondo Klub fungerer som ét af fire nationale udviklingscentre i Danmark, der på den måde støtter Dansk Taekwondo Forbund ved at samle talent og elite og stille gode faciliteter til rådighed. Med de kommende opgraderede faciliteter og optimale transportmuligheder håber Søren derfor på, at flere kampsportsentutiaster vil vælge deres talentudviklingscenter samtidig med at styrke klubbens egne talenter i et moderne træningsmiljø. 

Den nyeste vision i sportsverdenen er ønsket om et nationalt elitecenter, der skal skabe professionelle udviklingsrammer og sikre, at dansk eliteidræt følger med den internationale udvikling. Også på dette område har Søren en vision om at lege med:

"Vi håber, at vi kan blive en del af det nationale elitecenter for kampsport. Nu får vi et helt nyt hus til det, så drømmen er, at vi samler kampsporten og toppen af dansk elite der. Det er en fremtidsvision, der hænger sammen med Kampsportens Hus, og det ville være et blåstempel at blive en del af". 

International taekwondoskole in spe

Det er helt bevidst fra klubbens side, at de har arbejdet med kombinationen af talent, elite og uddannelse. Eleverne har fra 7.-klasse haft mulighed for at tage udskolingsårene i folkeskolen i idrætsklassen på Nørre Fælled skole parallelt med taekwondo. Herefter har eleverne fortsat forløbet på gymnasiet ved, at klubben siden 2017 blev en del af Team Copenhagen Eliteidrætsakademi. 

Nogle af akademieleverne er derfor på 4. år med morgentræning, hvor Søren og cheftræner Stig Kramer kan se en betydelig forskel på deres udvikling og resultater.

Søren: "I Danmark har vi fokus på, at elitesport og uddannelse hører sammen. Eliteidrætsudøverne står i sidste ende med en god uddannelse og bedre arbejdsvilkår. Derfor er et af ønskerne med Kampsportens Hus også at lave en international taekwondo skole, hvor folk har mulighed for at studere". 

På nuværende tidspunkt sikrer kommunens elitekommuneaftale de sidste tre år af folkeskolen og Team Copenhagen Eliteidrætsakademi den gymnasiale uddannelse, men der er endnu ikke nogle tilbud efterfølgende. Søren tilføjer, at det vil være oplagt med et internationalt taekwondomiljø, der giver mulighed for en videregående uddannelse på flere forskellige universiteter i København.

2021 er året, hvor huset forhåbentligt står klar, og man fristes til at sige 'heldigvis' i håbet om, at Nørrebro Taekwondo Klubs mange ambitioner indfries. Vi glæder os ihvertfald til at være med. 

Københavns Badminton Klub

Københavns Badminton Klub

Læs også vores portræt af KBK, der er Team Copenhagens nye samarbejdsklub på Eliteidrætsakademiet. Vi mødte formand for ungdomsudvalget Kirsten Hede, formand Amalie Ørsted og sportschef Allan Scherfig til en snak om alt fra at skabe et talent- og eliteidrætsmiljø til samtidig at udvikle hele mennesker.

Læs nyhedsbrevet her