Humørspreder på vej mod toppen

Humørspreder på vej mod toppen

Selvom han sidder alene på cyklen, er Andreas Lund Andresens cykelkarriere langt fra et soloprojekt. Det er et fællesprojekt, som både familie, venner og en flok trænere spiller en afgørende rolle i. 

Af Helene Kaas | Foto: Klaus Sletting | August 2016

I foråret vandt Andreas Lund Andresen Team Copenhagens pris “Årets Idrætstalent 2015”. Vi har mødt den 18-årige cykelrytter, som både cykler cyklecross og landevej - det sidste mest for sjov - til en snak om de relationer, som har en stor aktie i, at han er blandt de 10 bedste i Danmark.

For det første er der familien.

Min familie betyder alt. Uden dem ville det ikke kunne lade sig gøre. De hjælper mig meget både økonomisk og socialt. Til cyklecross har man meget udstyr med. Man har to cykler og et ekstra sæt reservehjul med. Til landevejsløb kan man nemt hoppe med en kammerat, men fordi cyklecross kræver så meget udstyr, er min familie nødt til at være med til alle løb. De er også med til at betale det hele. Der er vildt mange udgifter. Når jeg har en punktering, koster det 700 kr. at få et nyt dæk. Det ville være helt sindsygt, hvis jeg selv skulle betale for det. Jeg er dog så heldig, at jeg også bliver sponseret med mange ting.


Så er der vennerne. Som også er cykelkammeraterne.

Mine bedste venner går også til cykling. Jeg har meget få venner uden for cykelsporten ud over dem, jeg går i klasse med. De venner, jeg havde, før jeg begyndte at cykle på eliteniveau, ser jeg ikke så meget. Der er ikke rigtig tid.

Andreas er sæsonens bedste danske U19-rytter. Han blev nummer 22 i World Cuppen i Zolder, den 26. december, på selvsamme rute, som VM afholdes på. Andreas har været en del af U19-landsholdstruppen hele sæsonen. Han har fundet et nyt niveau frem, og trukket de øvrige U19-ryttere med. Andreas kan køre sig i top-20 ved VM, såfremt alt flasker sig.

Kim Petersen i en udtalelse på cyklingdanmark.dk inden VM Cyklecross-landstræner

Og endelig er der trænerne.

Inden Kim Petersen kom til, havde der i mange år ikke været en landstræner inden for cyklecross. Jeg var heldig, at han kom til på mit første år som U19-rytter. Kim har gjort en masse ting, som har betydet, at jeg har rykket mig. Sidste år begyndte U19-rytterne at køre sammen med senior-rytterne, så jeg blev presset lidt mere. Kim og jeg har talt om, at det har været udslaget i forhold til, at jeg er begyndt at køre hurtigere. Senior-rytterne kører i en time. U19-rytterne kører 40 minutter. Når vi kører sammen, kører vi 50 minutter. I de løb, hvor vi ikke har kørt sammen med senior-rytterne, har de andre U19-ryttere været obs på mig, fordi jeg har været hurtig sammen med eliten (senior-rytterne). Jeg vil ikke sige, at det er min skyld, at de andre kører hurtigere, men fordi jeg kører hurtigt, får de andre også mere lyst til det. Det år, hvor U19 har kørt med seniorer, har U17 kørt med U19. De mindre gode U19-ryttere ligger og kæmper med de bedste U17-ryttere nu. Det virker til, at alle har fået lyst til at blive bedre. Kim holder også samlinger for alle rytterne. Også dem, der ikke er så gode. Han har i det hele taget gjort det sjovere at komme til træning.

Endnu en træner, der tidligere på året, var årsagen til, at Andreas ikke smed sin cykel i grøften én gang for alle, er Thorsten Breiding, morgentræner på Team Copenhagen Eliteidrætsakademi og cheftræner i DMK.

Jeg styrketræner med Thorsten til morgentræning, hvor han hjælper med at sikre, at jeg gør øvelserne rigtigt. Thorsten gør mere end det. Han er meget moralsk støttende. Han siger altid “godt kørt”, selvom det gik dårligt. Han er god til at få en op, når man er nede. Jeg kørte et meget skidt DM i cyklecross. Jeg havde håbet og troet, at jeg ville vinde, men så fik jeg en punktering og blev kun nr. 4. Derefter var jeg lige ved at stoppe med at cykle. Jeg var bare så sur og følte, at det hele kunne være lige meget. Jeg havde vundet de fleste løb hele sæsonen, og det eneste løb, jeg virkelig gerne ville vinde, vandt jeg ikke. Thorsten fik mig igennem de næste par uger. Vi var sammen til morgentræning tirsdag og torsdag, hvor han var god til at lave sjov og sørge for at fortælle mig, hvordan jeg var bedre end de andre. Halvanden uge efter det dårlige DM, blev jeg udtaget til VM, så jeg var meget glad for, at jeg var blevet ved.

 

Udover cyklecross-landstræneren Kim Petersen og morgentræneren Thorsten Breiding har Andreas også en landevejstræner i ABC Cykling. Han hedder Michael Johansen og er Andreas’ personlige træner hele året rundt. Han er primært landevejstræner og Andreas er hans første “ikke-landevejs-rytter”. Andreas fortæller, at Kim og Michael snakker meget sammen for at koordinere Andreas’ træning. Han fremhæver derudover sportsdirektøren på hans landevejshold, Ulrik Thomsen, som en person, der har stor betydning for hans cykelkarriere, da han er med til at arrangere og deltager på de mange ture til udlandet.

 

"Årets Idrætstalent 2015"

Det kom bag på Andreas, at han var udvalgt til "Årets Idrætstalent 2015".

Det var meget overraskende. Da kandidaterne blev remset op, fandt jeg ud af, at nogle af dem havde været til Ungdoms-OL, så jeg regnede slet ikke med at vinde. 

Dagen efter ændrede han sit profilbillede på Facebook, og tilføjede følgende tekst:

Min indtil nu bedste sæson siden jeg startede til cykling i 2006. Tusind tak for hjælpen til alle, som har været en del af det. Ser frem mod sæson 2016-17 som herre elite-rytter i cross-regi, men først en kort landevejs sæson! Cross sæsonen slutter officielt på søndag til soigneur cup finalen, hvor jeg håber på at kunne vinde, ligesom jeg gjorde igår! Vinder af Team copenhagens "Årets idrætstalent" 2015 prisen og et rejselegat på 10.000kr ‪#‎cphsport‬ ‪#‎ABCjunior‬

Det er tydeligt, at Andreas er meget bevidst om, hvor meget hans relationer giver ham og hans cykelkarriere. Bevæger man sig ind på hans Facebook-profil og Team ABC Juniors Facebook-side, får man hurtigt en fornemmelse af, at han også giver meget til sine omgivelser.

Også i 2016 har vi glæden af teamets absolutte humørbombe: Andreas Lund Andresen. Han kørte sidste år en stabil landevejssæson med flere flotte resultater. I cross er Andreas i den absolutte elite, hvor han i år bl.a. blev samlet vinder af Post Cup i juniorklassen. Han er en fast del af U19 landsholdet, og været udtaget til VM de seneste 2 år. Vi glæder os til endnu en sæson med skæve kommentarer og sjove indfald - og ikke mindst gode resultater.

Michael Johansen i et opslag på Facebook Cheftræner i ABC

Det er ikke kun i klubben, at Andreas’ humør er værdsat. Scroller man ned over væggen på hans Facebook-profil, finder man intet mindre end 119 hilsner på hans fødselsdag og mange af dem nævner hans smittende gode humør. Noget tyder på, at han har talent for andet end at cykle. Da jeg spørger ind til det, svarer Andreas meget beskedent, men selvsikkert:

Jeg får også tit at vide af min landevejstræner, at jeg er en humørbombe. Jeg får generelt ros for at være i godt humør. Jeg ved ikke hvorfor. Måske fordi jeg kommer med de jokes, som andre tænker, men ikke siger. Det hæmmer mig ikke, hvad andre synes om mig. Jeg ved, at de fleste godt kan lide mig, så jeg kan godt tåle, hvis der er nogen, der ikke kan.

FAKTA

  • 18 år
  • Cyklet siden 2006
  • Cykler både landevej og cyklecross. Landevej er dog mest for sjov.
  • Er en del af ABC Cyklings Team ABC Junior
  • Går i en idrætsklasse på Niels Brock og er en del af Team Copenhagen Eliteidrætsakademi
  • Vandt Team Copenhagens pris “Årets Idrætstalent 2015”
  • Blev nr. 35 til VM og nr. 26 til EM. Vandt tidligere på året en bundesliga-afdeling - det har ingen danskere gjort før. 
  • Mål: Når han er færdig med at være U23, er han professionel

Til oktober begynder Andreas på sin første sæson som U23-rytter. Også kaldet eliterytter. Vi glæder os til at følge ham de kommende år. Forhåbentlig når han sit mål om en professionel karriere, når U23-årene er forbi.

"Den ideelle talentudvikler eksisterer ikke"

"Den ideelle talentudvikler eksisterer ikke"

Interview med cheftræner i Dansk Mountainbike Klub, Thorsten Breiding

Læs artiklen