Artiklen er sponseret af CEP Sport

CEP er med i GMBH & Co's sportsbrand.

CEP tilbyder en kollektion af shorts, tights, trøjer, korte strømper, no showstrømper, knæstrømper og sleeves til løb, cykling, triatlon, fodbold, basketball, håndbold, ishockey, ridning, golf og et stort udvalg af andre sportsgrene. CEP produkterne tilbyder forøget ydelse og restitution takket være målrettet kompression for at forøge blodgennemstrømningen og fremskynde nedbrydningen af mælkesyre. 

CEP tilbyder det rigtige produkt til en hver atlet for at opnå den rigtige balance mellem ydelse og sundhed. Den overlegne kvalitet af vore produkter er garanteret via vores usammenlignelige ekspertise og tyske produktionsfaciliteter.

cepsport.dk
"Årets Idrætstalent" - en ydmyg europamester

"Årets Idrætstalent" - en ydmyg europamester

Interview med Anna Mark Helwigh fra Sparta, som modtog Team Copenhagens pris "Årets Idrætstalent" i forbindelse med Danmarksmesterfesten på Københavns Rådhus. 

Af Helene Kaas | Foto: Klaus Sletting | April 2017

”16-årige Anna Mark Helwigh vandt lørdag en knusende suveræn sejr på 2000 meter forhindring ved U18-EM i Tbilisi.” Sådan lød en overskrift på sport.tv2.dk i sommer. Flere andre store medier havde lignende overskrifter.

Anna er nu lige fyldt 17 år, går i 1. g. på Gefion Gymnasium, er en del af Team Copenhagen Eliteidrætsakademi og løber i Sparta.

Vi har mødt Anna en tirsdag eftermiddag hos Sparta til en snak om, hvordan hun forholder sig til den opmærksomhed, der følger med, når man lykkes med sin sport. 

En betydning for atletikken i Danmark

Mon Anna var forberedt på opmærksomheden, der fulgte med, da hun løb sig til en ungdoms-EM-medalje?

Inden løbet havde jeg selvfølgelig tænkt over, hvad der ville ske, men jeg vidste slet ikke hvor meget opmærksomhed, der ville blive, da atletik jo ikke er så stor en sport. Jeg håbede, at der ville komme noget opmærksomhed. Ikke fordi jeg vil være kendt, men for at atletikken kan få noget opmærksomhed. For jo bedre vi klarer os, jo mere populær bliver sporten, og det hjælper jo os alle sammen herinde hos Sparta, tænker jeg.

Det er spændende at have fået en betydning for atletikken i Danmark og sjovt, at DAF (Dansk Atletik Forbund, red.) gerne vil interviewe mig. Så længe, det ikke bliver for meget, og det har det ikke været endnu, kan jeg godt lide at snakke med medierne.

 

Hvad betyder Annas succes for hende?

Succesen hjælper mig til, at jeg gerne vil blive ved, for nu har jeg fået en fornemmelse af hvilke oplevelser, man kan få. Jeg ved godt, at jeg ikke kan blive ved med at slå PR hele tiden. På et tidspunkt stopper det nok. Der skal jeg jo så bare huske tilbage på nogle af de oplevelser, jeg har fået. 

En ydmyg europamester

Hvad har titlen og den medfølgende opmærksomhed betydet for Anna?

Jeg er ikke vild med at gå rundt og blære mig eller vise mig frem. Bare fordi jeg er europamester, er jeg jo ikke bedre end andre. Jeg tænker meget over, at jeg ikke vil have, at andre tænker det om mig. Sådan føler jeg ikke selv, jeg er. Det er fedt, når folk spørger ind til det, og så vil jeg gerne fortælle om det, men jeg har ikke lyst til at blære mig med det. Mine klubkammerater behandler mig ikke anderledes. Om jeg havde vundet medaljen eller ej, så ville relationen til dem være den samme. Selvom vi er hinandens konkurrenter, er vi også hinandens helt vildt gode venner. Det er en individuel sport, men vi hepper meget på hinanden. 

Anna Mark Helwigh årgang 2000 kom til mesterskaberne som første års ungdom (16-17 år) med en 1. plads på årets rangliste i Europa og i verden og var derfor favorit til at vinde guldet. Allerede i indledende kunne man se, at Anna var favorit, hvor hun nemt løb sig videre til finalen. I finalen var taktikken, at hun med 800 m igen skulle rykke fra de andre. Det gjorde hun så og ingen kunne følge med – sikker sejr i ny dansk ungdomsrekord og ny europabedste og verdensbedste tid. Det er aldrig nemt at stå som favorit til et mesterskab og det er da set før, at favoritter fejler – men det gjorde Anna ikke.

Fra Spartas indstilling af Anna til ”Årets Idrætstalent”

Forventninger til favoritten

Hvordan mon det føles for Anna, at atletikverdenen begynder at have forventninger til hende?

Jeg tænker lidt på det, når jeg står til et løb, for det er jo med til, at der kommer et ekstra pres på én, men jeg prøver ikke at tænke for meget på det. Jeg går altid ud og gør mit bedste, og så må jeg se, hvad det bringer. Til EM, hvor jeg var favorit, tænkte jeg da over,  hvad der ville ske, hvis jeg nu vandt. Og det gjorde mig da nervøs, at jeg vidste, at muligheden var der. 

Opbakning fra omverdenen

På trods af hendes unge alder, har Anna allerede tre sponsorer, som af og til fortæller om hende på de sociale medier. 

Min fysioterapeut Jakob Mogensen fra EliteFys sponsorerer mig. Det er, fordi jeg har gået hos ham, siden jeg var helt lille, og så ville han gerne hjælpe mig, efterhånden som jeg begyndte at forbedre mig. Så bliver jeg sponseret af Brian Dåsbjerg fra Danish Sports Academy. Han er min mentale coach. Jeg snakker med ham inden et vigtigt stævne, så får han mig til at falde til ro. Jeg bliver også sponsoreret af CEP kompressionsstrømper. Da jeg var yngre løb jeg i nogle pink kompressionsstrømper og så foreslog fotografen Kim Gudmand, at jeg kunne kontakte dem og høre om de ikke ville sponsorere mig. Det ville de gerne og det har stået på nogle år.

Mine forældre går også meget op i min sport og støtter mig. De vil også gerne fortælle om mig, men når de for eksempel poster noget på Facebook, så spørger de altid inden, om det er okay.

Jeg bliver selvfølgelig også støttet af min klub, Sparta. Både i form af betaling til diverse rejser, men også bare holdånden og opbakningen fra mine venner og trænerne. Alle vil mig det bedste, og det er jeg rigtig glad for.

Udover at Anna er et af de største talenter, som vi har set i Sparta, så er hun en meget vellidt pige i klubben og på hendes træningshold. Hun har altid øje for alle i gruppens ve og vel, og er meget omsorgsfuld. Anna bryder sig slet ikke om den opmærksomhed, det har givet at blive europamester, og man kan ikke mærke på hende, at hun er europamester. Hun er, som hun altid har været, ydmyg og omsorgsfuld og en rigtig god veninde.

Fra Spartas indstilling af Anna til ”Årets Idrætstalent”

Vær dig selv

Baseret på hendes egen erfaring lyder Annas råd til andre, når det handler om at tackle opmærksomheden:

Vær dig selv. Lyt til dig selv og gør kun de ting, som du selv har lyst til. Sig fra, hvis du føler, noget er for meget. Snak gerne med dine forældre og din klub om det. Jeg snakker rigtig godt med min træner Kim Birk Jensen. Uanset hvem, så sørg for at have nogle, du kan snakke med. Det er også vigtigt med gode venner. Så længe du er glad, så er det, det rette du gør.

Om Anna Mark Helwigh

 • Atletikudøver i Sparta
 • 17 år (12.3.2000)
 • Blev interesseret i atletik som 9-årig, da hun legede stangspring på stuegulvet med sin søsters - som gik til atletik i Sparta - krykker. Herefter begyndte hun på Spartas atletikhold.
 • Primære discipliner:
  • 1500m løb er favoritten
  • Løber 800m for at træne hastighed og 3000m for at træne udholdenhed.
  • Løber også 2000m forhindring, men der er kun få løb inden for den disciplin.
 • Præstationer (udvalgte)
  • U18 europamester sommeren 2016 i 2000 m forhindring (med tiden 6:34,52 min)
  • Lå som nr. 1 på verdensranglisten i 2000 m forhindring i sin aldersklasse i 2016
  • Bronze til U20 EM for hold (kom ind som nr. 1)
  • Nr. 3 til NM U20 på 1500m
  • DM (16-17 år): 1500m og 3000m indendørs, kort cross, 1500m bane, 5 km landevej
 • Mål for 2017: Ungdoms-VM i Nairobi i juli
 • Træner: Kim Birk Jensen
 • Går i 1. g på Gefion Gymnasium og på Team Copenhagen Eliteidrætsakademi
 • Modtog Team Copenhagens pris ”Årets Idrætstalent” i 2016
 • Sportens betydning for Anna:
  Sporten giver mig mange gode oplevelser. Jeg har også en masse fantastiske venskaber gennem sporten. Og så er det fedt at komme ud og løbe. Det er også hårdt, men efter et hårdt træningspas, er det en rar følelse.

En typisk træningsuge

Mandag: Fra kl. 17.15 – 19.30

Tirsdag: Morgentræning halvanden time + aftentræning fra kl. 17.15-19.30

Onsdag: Fri

Torsdag: Morgentræning halvanden time + aftentræning fra kl. 17.15-19.30

Fredag: Fri

Lørdag: To timers træning (kl. 10-12)

Søndag: Selvtræning