"Fra mine tre år med mange nederlag har jeg lært at håndtere modgang og komme videre"

"Fra mine tre år med mange nederlag har jeg lært at håndtere modgang og komme videre"

Sådan siger Thomas Berg, om sin udvikling og om de svære år som kadetfægter (14-17 år). ”Det var svært, fordi jeg blev ved med at tabe og tabe. Man kan sige, at jeg har lært at tabe, men også, at jeg har lært at håndtere det og komme videre. Derfor er det nu blevet vigtigt for mig, at jeg ikke var den stærkeste dengang”.

Af John Mortensen | Foto: IanBozic.co.uk | Juli2017

Redaktionen har været på besøg hos Fægteklubben Trekanten, hvor vi fik et interview med Thomas Berg, lige inden han og resten af fleuret-landsholdet rejste til VM i Leipzig. Thomas er i øjeblikket højest rangerende dansker (nr. 39) på verdensranglisten i over 15 år.

Jeg blev fanget fra start

Da vi spurgte Thomas ind til hans tidlige interesse for fægtning, havde han en god historie at fortælle. ”Jeg startede som 8-årig. Det var egentlig ret tilfældigt. Jeg startede, fordi min bedste ven gik til fægtning. Hans forældre syntes, at han skulle opdrages lidt, og så kom jeg med en gang, fordi vi skulle lege sammen bagefter. Og der blev jeg bare fanget fra start af.

Han stoppede efter ca. 3 år, men jeg blev bare ved. Jeg kunne ikke lade være. Jeg har fået en masse nye venner herude, og har virkelig syntes at det har været interessant at fægte og træne hårdt. ”

Fægtning som opdragelsesværktøj

Du fortalte, at din ven skulle opdrages lidt. Er fægtning da et godt opdragelses værktøj?

”Der er en form for disciplin. Jeg tror, at man som forældre tænker, at de gamle musketerer havde gode manerer, så der måske er noget gentlemanelement over det. Derudover kræver fægtning også god koncentration, og det træner vi meget. Det nytter ikke noget, at man pludselig står og dagdrømmer, for så har man pludseligt tabt en kamp”.

Thomas Berg

”Jeg startede egentlig ret tilfældigt. Jeg startede, fordi min bedste ven gik til fægtning. Hans forældre syntes, at han skulle opdrages lidt, og så kom jeg med en gang. Og der blev jeg bare fanget fra start af.

Thomas Berg Fægter

 Teknik, bevægelse og koncentration

Du er fleuret fægter. Hvordan et det anderledes end de andre våben? Skal man fægte mere taktisk?

”Det synes vi fleuret fægtere i hvert fald. Det kræver lidt mere, og der er lidt mere game over det. Det er det, jeg synes er spændende, for man skal hele tiden være i bevægelse, hele tiden tænke klart og tænke, hvordan man får lokket modstanderen i en fælde. Yderligere er der lidt flere regler for hvem, der får point, og hvem, der har angrebsret. Det, som jeg synes er mest spændende, er, at man hele tiden er på og i høj intensitet.

Som at spille skak i høj intensitet

Når du så træner, hvordan arbejder du og på hvilke områder, vil du forbedre dig?

”Det er alt efter hvor på sæsonen, vi er. Der er noget fysisk træning og så har vi noget benarbejde, hvor vi laver nogle forskellige øvelser. Der er generelt rigtigt meget benarbejde, så det fokuserer vi meget på for at kunne bevæge os hurtigere og lave nogle finter o.l. Derudover er der fægtesparring med træneren i 15 min, og endelig fægter vi mod klubkammerater. Der fægter vi ofte som i kamp.”

”Det er hårdt arbejde, hvor man skal arbejde op og ned ad banen for at finde de rette åbninger. Man plejer at sige, at fægtning er som at spille skak med høj intensitet.”

Vigtigt at holde fast ved egen fægtestil

Det er første år, Thomas er seniorfægter. Resultaterne har været gode; en 16. plads til EM i Georgien og en plads som nr. 39 på verdensranglisten.

Men hvordan har hans skift fra junior til seniorfægter været og hvad har han gjort for at opnå så gode resultater på senior niveau?

”Jeg synes, at mit spring fra junior til senior har været overraskende godt i forhold til, hvad jeg havde forestillet mig. Især fordi, at man nu får lov at fægte mod andre, som har nærmest dobbelt så meget erfaring som én selv. Generelt har jeg været lidt nervøs for at skulle starte på det.”

Hvad har så gjort, at du har klaret dig så godt?                        

”Bland andet, at vi har fået ansat en sportschef, som har været til OL og været i gamet i lang tid. Han har givet os nogle tips med på vejen og jeg har haft god kontakt med ham omkring mit skift. Dertil har det været vigtigt for mig, at jeg gik ind til kampene og fægtede min fægtning (red. stil).  De første 2-3 stævner havde jeg det lidt svært, men min sportschef blev ved med at sige, at jeg skulle fægte min fægtning, fordi det er stadig bare fægtning. Jeg skulle lige komme over at tænke, hvor er det stort eller farligt, at jeg skal fægte mod én, som har taget medaljer til World Cups. Men det er bare ens egen stil, man skal hold fast ved. Jeg synes, at det har gjort, at min overgang har været ret god, og at jeg har klaret mig rigtigt godt. 

”Jeg har lært meget af at tabe”

Du stod lidt i skyggen af dine holdkammerater, da du var kadet fægter, men er siden kommet stærkt igen. Hvordan har den udvikling været?

”Ja, det er rigtigt. Jeg var senere fysisk udviklet. Alle mine holdkammerater var både stærkere og større. Samtidig begynte jeg at komme til de større internationale stævner, så jeg havde det svært de år”.

Hvad gør man i sådan en periode

”Jeg havde det rigtigt svært, og havde også rigtig dårlig psyke; jeg var god til at psyke mig selv meget ned. Især fordi jeg blev ved med at tabe og tabe. Mit held var, at der ikke er så mange fægtere i Danmark, så jeg kom trods alt med til EM, dog ikke til VM. Og sidste år, hvor jeg heller ikke kom med til VM, følte jeg, at der ligesom ikke var mere at komme efter. Derfor tog jeg beslutningen om at tage på Camp True North, som er en 5 dages udviklingscamp for unge. Der fik jeg nye værktøjer, både sociale og mentale, som gav mig rigtigt meget.  Således, at jeg nu har en virkelig stærk psyke, og selv om jeg er bagud med 5 point i en kamp, har jeg mentalt overskud til at arbejde mig tilbage.”

”Det betød også, at da jeg rykkede op til senior, hvor fægtningen er mere teknisk, i modsætning til på kadet niveau, hvor det ofte er den stærkeste, som vinder, så havde jeg en fordel. Man kan sige, at jeg af mine tre år med mange nederlag har lært at håndtere modgang og komme videre. Så måske har det været en gevinst for mig, at jeg ikke var den stærkeste dengang.”

Hvilken fordel giver det dig nu? ”Det betyder, at jeg nok har den bedste psyke på holdet, og at jeg kan holde hovedet koldt. Så det er klart for mig, at jeg har fået noget værdifuldt ud af processen.”

Er der noget, som du ved nu, som du ønsker, at du have vidst tidligere i din karriere?

Det er nok primært, at man skal holde ved og tro på sin egen fægtning, frem for at opfinde den dybe tallerken hver gang. Tro på, at ens egen fægtning er god nok, lige meget hvordan det er. Hvis det ikke går, så må man lære af det. 

Målsætningen er OL i 2020

OL i 2020 – er det en realistisk målsætning?

”Som det ser ud nu, så synes jeg, det er en realistisk målsætning. Det er lang tid siden, der har været en dansk fægter med til OL. Det er dog ret svært, fordi det er ikke som i andre sportsgrene, hvor man skal klare en bestemt kvalifikationstid; i fægtning skal man være blandt de bedste i Europa for at komme med til OL. Det er de fire bedste hold, som kvalificerer sig til OL, og hvis man ikke er blandt de bedste hold, så har man yderligere en mulighed for at kvalificere sig ved at være den bedst placeret på verdensranglisten, når de fire bedste hold er udtaget. Sidste mulighed er ved at vinde OL kvalifikationsstævnet.

Foto: Astrid van Barneveld-Glimmerveen (Thomas og træneren Malte) 

Lige nu ligger jeg nummer 39 på verdensranglisten, som også er den bedste danske placering i over 15 år.