Hvad er Team Copenhagen Eliteidrætsakademi?

Team Copenhagen Eliteidrætsakademi har eksisteret siden 2009 og har til formål at skabe gode rammer for unge, dygtige, ambitiøse og seriøse idrætsudøvere, der gerne vil kombinere deres træning med deres ungdomsuddannelse.

Team Copenhagen Eliteidrætsakademi er et tilbud hvor du kan kombinere en ungdomsuddannelse med sport på højt niveau.

Ambitionen med Team Copenhagen Eliteidrætsakademi er, at sikre idrætstalenter en sammenhængende tilværelse, hvor træning går hånd i hånd med din ungdomsuddannelse og bliver en integreret del af din hverdag som elev. Det sker via et samarbejde mellem københavnske uddannelsesinstitutioner, københavnske idrætsklubber og Team Copenhagen

Det er gratis at være en del af Team Copenhagen Eliteidrætsakademi, og alle aktiviteter er uden egenbetaling.

Som elev på Team Copenhagen Eliteidrætsakademi, også kaldet TC-elev, er du stadig almindelig elev; forskellen er, at akademiet samarbejder med din ungdomsuddannelsesinstitution om at få din dagligdag som eliteidrætsudøver til at hænge bedre sammen.

Som TC-elev f.eks. har du skemafri hver tirsdag og torsdag indtil kl. 09.45, hvor du deltager i  morgentræning. Team Copenhagen Eliteidrætsakademi har en række sportsspecifikke morgentræningstilbud, der udbydes i samarbejde med en række københavnske eliteklubber. Selvom morgentræningen foregår i samarbejde med en given eliteklub, er det en Team Copenhagen-morgentræning. Det betyder, at det IKKE en forudsætning at du er medlem i den pågældende klub, for at blive optaget på akademiet og deltage i morgentræningen. 

Udover de idrætsspecifikke morgentræningsmiljøer har vi to tværgående morgentræningstilbud med fokus på fysisk træning.

Se den fulde oversigt over idrætsgrene længere nede på denne side.

Kompetencepakken

Eliteidrætsdannelse - Meget mere end bare morgentræning

Livet som eliteatlet på topplan er en tilværelse, der stiller store fysiske, mentale og faglige krav til den enkelte udøver. Derfor er det vigtigt at unge udøvere får tilegnet sig kompetencer og viden, der rækker udover den idrætsspecifikke træning, som kan bidrage med værdifulde værktøjer og hjælpe dem på deres færd mod at blive eliteatlet på topplan. Ind i mellem, vil morgentræningen erstattes med oplæg eller workshops med forskellige temaer, der alle sammen har til formål at ruste den unge udøver til et liv som eliteatlet - vi kalder det kompetencepakken. 

Kompetencepakken kan indeholde følgende emner:

  • Fysiologisk screening:

En fysiologisk screening giver atleten et indtryk af styrker og svagheder i bevægeapparatet. Den viden man får, kan man bruge til at målrette sin træning og arbejde på at få et bedre fysisk udgangspunkt. 

  • Basal sportsernæring:

Kost er en vital del når træner meget. Det er en forudsætning for at man kan restituere, præstere fysisk og udvikle sig som atlet. Derfor er det utrolig vigtigt, at man har en god basal forståelse for sportsernæring, så man kan sikre, at man i en travl hverdag får spist rigtig og tilstrækkelig med mad.

  • Life Skills-workshops - Sportspsykologiske morgenmøder:

Elitesport er ikke altid kun fysisk krævende, men også mentalt krævende. Til Life Skills-workshops arbejder vi med mentale værktøjer, som kan bidrage til at håndtere de udfordringer som kan opstå. Eksempler på emner er selvtillid i sport eller transitioner dvs. større overgange i livet som f.eks. skiftet fra ungdom til senior.

  • Life Skills-møde for resursepersoner, f.eks. forældre og trænere

Det er vigtigt for unge atleter, at deres resursepersoner som f.eks. trænere og forældre støtter op om dem, og er opmærksomme på de samme udfordringer, som er nævnt ovenfor. Derfor holder vi også Life Skill-workshops hvor de deltager.

  • Idrætsskader – forebyggelse og behandling

Skader er noget langt de fleste vil stifte bekendtskab med, når man træner og konkurrerer meget. Derfor er det vigtigt at man har en god grundviden om hvordan man kan behandle skader, men også hvad man kan gøre for at forebygge dem.

 

  • Spil til stregen - om spil, gambling og ludomani i sport

Sport og pengespil kan hænge sammen, og for nogen kan der ske det, at der opstår en naturlighed omkring gambling, og tidsfordriv som odds og poker kan blive en del af kulturen og det sociale miljø. For langt de fleste opleves det som en sjov og uskyldig hobby, men for nogen bliver det et alvorligt problem. Den udfordring tager vi fat på her.

 

  • Anti Doping-kurser I samarbejde med Anti Doping Danmark

Det er vigtigt at have et fornuftigt kendskab til dopingreglerne, ikke mindst så man ikke risikere at overtræde dopingreglerne utilsigtet ved f.eks. ikke at oplyse antidoping-myndighederne korrekt om receptmedicin man har brug for.

På disse kurser vil unge atleter få et bedre overblik over reglerne samt hvor de kan søge viden henne, og hvor man kan sikre sig at eksempelvis et kosttilskuds indhold ikke overtræder antidoping-reglerne.

Morgentræningsmiljøer

Nedenfor kan du se hvilke sportsgrene vi udbyder idrætsspecifik morgentræning i. Foruden de idrætsspecifikke morgentræningsmiljøer, tilbyder vi også tværgående morgentræningsmiljøer, hvor udøvere for alle sportsgrene* kan kan deltage.

*Sportsgrene organiseret under DIF.
"Hej! Jeg hedder Tenna, og jeg har ansvaret for Team Copenhagen Eliteidrætsakademi. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til tage kontakt til mig."
Tenna Bjerregaard Terney Uddannelseskonsulent