Kompetencepakken til TC-elever

Eliteidrætsdannelse - Meget mere end bare morgentræning

Livet som eliteatlet på topplan er en tilværelse, der stiller store fysiske, mentale og faglige krav til den enkelte udøver. Derfor er det vigtigt, at unge udøvere får tilegnet sig kompetencer og viden, der rækker udover den idrætsspecifikke træning, som kan bidrage med værdifulde værktøjer, og hjælpe dem på deres færd mod at blive eliteatlet på topplan. Ind i mellem, vil morgentræningen erstattes med oplæg eller workshops med forskellige temaer, der alle sammen har til formål at ruste den unge udøver til et liv som eliteatlet - vi kalder det kompetencepakken. 

Kompetencepakken kan indeholde følgende emner:

  • Fysiologisk screening:

En fysiologisk screening giver atleten et indtryk af styrker og svagheder i bevægeapparatet. Den viden man får, kan man bruge til at målrette sin træning og arbejde på at få et bedre fysisk udgangspunkt. 

  • Basal sportsernæring:

Kost er en vital del når træner meget. Det er en forudsætning for at man kan restituere, præstere fysisk og udvikle sig som atlet. Derfor er det utrolig vigtigt, at man har en god basal forståelse for sportsernæring, så man kan sikre, at man i en travl hverdag får spist rigtig og tilstrækkelig med mad.

  • Life Skills-workshops - Sportspsykologiske morgenmøder:

Elitesport er ikke altid kun fysisk krævende, men også mentalt krævende. Til Life Skills-workshops arbejder vi med mentale værktøjer, som kan bidrage til at håndtere de udfordringer som kan opstå. Eksempler på emner er selvtillid i sport eller transitioner dvs. større overgange i livet som f.eks. skiftet fra ungdom til senior.

  • Life Skills-møde for resursepersoner, f.eks. forældre og trænere

Det er vigtigt for unge atleter, at deres resursepersoner som f.eks. trænere og forældre støtter op om dem, og er opmærksomme på de samme udfordringer, som er nævnt ovenfor. Derfor holder vi også Life Skill-workshops hvor de deltager.

  • Idrætsskader – forebyggelse og behandling

Skader er noget langt de fleste vil stifte bekendtskab med, når man træner og konkurrerer meget. Derfor er det vigtigt at man har en god grundviden om hvordan man kan behandle skader, men også hvad man kan gøre for at forebygge dem.

 

  • Spil til stregen - om spil, gambling og ludomani i sport

Sport og pengespil kan hænge sammen, og for nogen kan der ske det, at der opstår en naturlighed omkring gambling, og tidsfordriv som odds og poker kan blive en del af kulturen og det sociale miljø. For langt de fleste opleves det som en sjov og uskyldig hobby, men for nogen bliver det et alvorligt problem. Den udfordring tager vi fat på her.

 

  • Anti Doping-kurser I samarbejde med Anti Doping Danmark

Det er vigtigt at have et fornuftigt kendskab til dopingreglerne, ikke mindst så man ikke risikere at overtræde dopingreglerne utilsigtet ved f.eks. ikke at oplyse antidoping-myndighederne korrekt om receptmedicin man har brug for.

På disse kurser vil unge atleter få et bedre overblik over reglerne samt hvor de kan søge viden henne, og hvor man kan sikre sig at eksempelvis et kosttilskuds indhold ikke overtræder antidoping-reglerne.