Kompetencepakken til TC-elever

Eliteidrætsdannelse - meget mere end bare morgentræning

Livet som eliteatlet på topplan er en tilværelse, der stiller store fysiske, mentale og faglige krav til den enkelte udøver. Derfor er det vigtigt, at unge udøvere får tilegnet sig kompetencer og viden, der rækker udover den idrætsspecifikke træning. Dette kan bidrage med værdifulde værktøjer, og hjælpe dem på deres færd mod at blive eliteatlet på topplan. Nogle gange vil morgentræningen blive erstattet med oplæg eller workshops med forskellige temaer, der alle sammen har til formål at ruste den unge udøver til et liv som eliteatlet.

Vi kalder det Kompetencepakken.

 

Kompetencepakken kan indeholde følgende emner:

  • Fysiologisk screening:

En fysiologisk screening giver dig et indtryk af styrker og svagheder i bevægeapparatet. Den viden du får, kan du bruge til at målrette din træning og arbejde på at få et bedre fysisk udgangspunkt.

  • Basal sportsernæring:

Kost er en vital del, når du træner meget. Det er en forudsætning for, at du kan restituere, præstere fysisk og udvikle dig som atlet. Derfor er det utrolig vigtigt, at du har en god basal forståelse for sportsernæring, så du kan sikre, at du i en travl hverdag får spist rigtig og tilstrækkelig med mad.

  • Life Skills-workshops - Sportspsykologiske morgenmøder:

Elitesport er ikke altid kun fysisk krævende, men også mentalt krævende. Til Life Skills-workshops arbejder vi med mentale værktøjer, som kan bidrage til at håndtere de udfordringer, som kan opstå. Eksempler på emner er selvtillid i sport eller transitioner dvs. større overgange i livet som fx skiftet fra ungdom til senior.

  • Life Skills-møder for ressourcepersoner, fx forældre og trænere:

Det er vigtigt for dig, at dine ressourcepersoner (fx trænere og forældre) støtter op om dig, og er opmærksomme på de samme udfordringer, som er nævnt ovenfor. Derfor holder vi også Life Skill-møder, hvor ressourcepersonerne også deltager.

  • Idrætsskader – forebyggelse og behandling:

Skader er noget langt de fleste vil stifte bekendtskab med, når du træner og konkurrerer meget. Derfor er det vigtigt, at du har en god grundviden om, hvordan du kan behandle skader, men også, hvad du kan gøre for at forebygge dem.

  • Spil til stregen - om spil, gambling og ludomani i sport:

Sport og pengespil kan hænge sammen. For nogen kan der ske det, at der opstår en naturlighed omkring gambling, og tidsfordriv som odds og poker kan blive en del af kulturen og det sociale miljø. For langt de fleste opleves det som en sjov og uskyldig hobby, men for nogen bliver det et alvorligt problem. Den udfordring tager vi fat på her.

  • Antidoping-kurser i samarbejde med Anti Doping Danmark:

Det er vigtigt at have et fornuftigt kendskab til dopingreglerne. Ikke mindst så du ikke risikerer at overtræde dopingreglerne utilsigtet ved fx ikke at oplyse antidoping-myndighederne korrekt om receptmedicin, du har brug for.

På disse kurser vil du få et bedre overblik over reglerne, samt hvor du kan søge viden henne, og hvor du kan sikre dig at eksempelvis et kosttilskuds indhold ikke overtræder antidoping-reglerne.